Wist je dat goede communicatie tussen ouders en basisscholen de basis legt voor een succesvolle leeromgeving voor kinderen? Het stimuleert namelijk betrokkenheid, begrip en samenwerking, en het draagt bij aan de groei en ontwikkeling van elke leerling.
In dit blogartikel lees je hoe je in acht stappen de communicatie tussen school en ouder kan verbeteren.


Stap 1: Maak communicatie een prioriteit

Zet communicatie bovenaan op de agenda. Zorg ervoor dat alle medewerkers, inclusief leraren, directie en ondersteunend personeel, het belang van communicatie begrijpen en er actief aan deel willen nemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een werkgroep in het leven te roepen of maak communicatie een terugkerend item tijdens teamoverleg.

Stap 2: Gebruik diverse communicatiekanalen

Maak gebruik van verschillende communicatiekanalen om ouders te bereiken en informatie te delen. Denk aan nieuwsbrieven, e-mails, een communicatieapp (zoals de School App), sociale media en ouderbijeenkomsten. Zorg ervoor dat ouders kunnen kiezen welk kanaal het beste bij hen past en maak de communicatiekanalen toegankelijk en gebruiksvriendelijk.

Stap 3: Ontwikkel een communicatieplan

Stel een communicatieplan op dat de frequentie, het type informatie en de doelgroepen van de communicatie bepaalt. Het plan moet duidelijk en consistent zijn, zodat ouders weten wat ze kunnen verwachten en waar ze relevante informatie kunnen vinden.

Stap 4: Houd ouders op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen en activiteiten

Vrij voor de hand liggend, maar toch gebeurt het nog regelmatig dat ouders niet op de hoogte worden gesteld van belangrijke gebeurtenissen, zoals ouderavonden, schooluitstapjes, toetsperiodes en speciale activiteiten. Een handigheid van de School App is dat er pushmeldingen verstuurd kunnen worden, zo weet je zeker dat elke ouder op de hoogte is.

Stap 5: Stimuleer tweerichtingsverkeer

Creëer mogelijkheden voor ouders om feedback te geven, vragen te stellen en suggesties te doen. Moedig ouders aan om actief deel te nemen aan ouderbijeenkomsten, thema-avonden en feedbacksessies. Luister naar de input van ouders en neem deze mee in het besluitvormingsproces. Sommige school apps hebben hier bijvoorbeeld een poll-functie voor, zo laat je zonder veel moeite ouders meedoen.

Stap 6: Communiceer transparant en begrijpelijk

Gebruik taal die duidelijk is voor ouders. Vermijd jargon en technische termen en zorg ervoor dat informatie inzichtelijk is voor ouders zonder een onderwijsachtergrond. Gebruik visuele ondersteuning, zoals infographics of grafieken, om complexe informatie begrijpelijk te maken.

Stap 7: Train het personeel

Zorg ervoor dat het personeel voldoende getraind is op het gebied van effectieve communicatie. Geef leraren en andere medewerkers de nodige tools en vaardigheden om open en constructieve gesprekken te voeren met ouders. Zorg er ook voor dat personeel leert omgaan met de techniek die erbij komt kijken. Sommige systemen zijn heel intuïtief, voor andere is meer begeleiding nodig. Maak het makkelijk voor je collega’s en kies voor gebruiksvriendelijke systemen.

Stap 8: Evalueer en pas aan

Evalueer regelmatig de effectiviteit van de communicatie-inspanningen van jouw school. Vraag ouders en leraren om feedback over de verschillende communicatiekanalen, de inhoud en de frequentie van de communicatie. Gebruik deze feedback om de communicatie aan te passen en te verbeteren.

Volg deze acht stappen en til communicatie tussen ouders en basisscholen naar een hoger niveau. Dan weet je zeker dat ouder en leerling meer betrokken worden bij jouw school, en dit draagt bij aan de groei en ontwikkeling van elke leerling.

Heb je vragen of wil je meer weten over het verbeteren en moderniseren van communicatie tussen school, ouder en leerling? We denken graag met je mee.

Meer weten? vul het formulier in en wij nemen contact met je op

Comment