Contact opnemen met sales Blog - Social Schools

Creatieve onderwijscases

1. Doorgeefverhaal

Laat de leerlingen en ouders samen een verhaal schrijven. Begin het verhaal in een bericht, en vraag de ouders/leerlingen om het verhaal verder aan te vullen. Bijvoorbeeld over de avonturen van de klassenbeer. Door het in een bericht te doen kunnen alle ouders het verhaal zien ontstaan!

2. Lentekriebels

Niet alles kun je de klas inhalen om er over te onderwijzen. Stuur de leerlingen op pad om bijvoorbeeld lentekriebels te vangen: jonge eendjes, de eerste vlinder. Maak foto's met de app en je kunt de verzamelde foto's in de klas bespreken! Ouders kunnen ze ook meteen bekijken en er thuis nog eens over praten.

3. projectgroepjes

Maak een projectgroepje aan over een bepaald onderwerp en vraag de leerlingen berichten te schrijven over dit onderwerp. We zagen bijvoorbeeld een klas gedichten over de tweede wereldoorlog met elkaar delen in een projectgroepje. Heel leuk omdat de leerlingen elkaars berichten meteen kunnen zien en op elkaar kunnen reageren. En je faciliteert meteen een les mediawijsheid; wat deel je met elkaar en hoe reageer je met elkaar?

4. Kijkje in de keuken

Draai de oudercommunicatie ook eens om. Vraag ouders en leerlingen informatie met de klas te delen, in plaats van dat je als leerkracht zelf altijd informatie zendt. Dit stimuleert de ouderbetrokkenheid op een laagdrempelige manier.

  • Vraag ouders en kinderen samen een bericht te plaatsen over het favoriete eten van het gezin en bespreek dat de volgende dag in de klas. Extra leuk in een multiculturele klas waar je direct in kunt gaan op cultuurverschillen! Wist je bijvoorbeeld dat Roti niet Surinaams is maar oorspronkelijk uit India komt en met de slaven is meegekomen naar Zuid-Amerika?

5. Schoolreporters

Maak een schoolbrede groep "schoolreporters", waaraan je alle ouders, kinderen en leerkrachten toevoegt. Geef eens per week of per maand een paar leerlingen de beurt om de "schoolreporters" te zijn en over een bepaald onderwerp verslag te doen. Heel leuk voor de leerlingen, en ook leuk voor de ouders om een kijkje te krijgen in andere klassen dan alleen de klassen van hun leerlingen.

6. deel tips en links

Behandel je een bepaald onderwerp in de klas? Zoek een informatieve website, filmpje of andere tip op en deel deze met de ouders. Zo geef je de ouders handvatten om het onderwerp ook thuis nog eens te oefenen. 

 

Zorgcases

7. Kennisgroepen

Zijn er meerdere ouders met dezelfde problematiek in school? Verbind ze met elkaar in een kennisgroep. Maak bijvoorbeeld een groep aan voor ouders van leerlingen met ADHD. Zo bied je de ouders een plek om met elkaar in contact te komen en ervaringen en tips met elkaar uit te wisselen.

Maak bovenschools een groep voor alle leerkrachten van een bepaalde jaargroep en stimuleer het delen van lesideeen, ervaringen en tips. Zo verbeter je de kwaliteit van het onderwijs binnen je stichting.

 

Praktische en
gewoon leuke cases

8. Gevonden voorwerpen

Zijn er voorwerpen achtergebleven in de klas? Deel ze op je communicatieplatform, je zult versteld staan hoe snel de spullen hun weg terugvinden naar de juiste eigenaar.

9. Verzoekjes

Plaats verzoekjes op Social Schools met een intekenlijstje. Bijvoorbeeld verzoekjes voor wie er kan helpen bij het versieren van de klas, of wie er kan helpen bij het schoolreisje. Via je communicatieplatform kunnen ouders makkelijk reageren op verzoekjes, of zich intekenen voor een activiteit.

10. verrassing!

  • Vader/moederdagfilmpje: Maak een leuk filmpje in de klas met de leerlingen voor moeder-  of vaderdag en plaats dit op de dag zelf. Moeders en vaders zijn gegarandeerd verrast! 
  • Broodbriefjes: Vraag aan de ouders via het platform om een broodbriefje in de trommels van de leerlingen te stoppen. De volgende dag voelen de leerlingen zich heel speciaal.
 

Volg ons voor meer voorbeelden!

Houd onze social media in de gaten voor meer voorbeelden. Daarnaast zullen we deze pagina regelmatig bijwerken met nieuwe voorbeelden en ideëen.

 

Deze cases in actie zien?

 

 Heb jij ook een goed voorbeeld?

We zijn erg benieuwd naar andere creatieve voorbeelden van hoe jij je communicatieplatform inzet! Deel het met ons zodat we dit artikel kunnen blijven verbeteren. Samen maken we beter onderwijs!

Naam *
Naam