Blog - Social Schools

Sinds kort kun je Social Community ook met je leerlingen gebruiken! Lees onderstaande tips en inspiratie om goed van start te gaan met leerlingen in de community.

Praktische tips - hoe werkt het?

Als school of leerkracht deel je brieven uit aan de leerlingen met daarop een code waarmee leerlingen hun account kunnen aanmaken. Je kiest als school zelf welke klassen je toegang wilt geven; begin bijvoorbeeld met 1 klas in de bovenbouw. Bevalt het? Gebruik Social Schools dan met de hele bovenbouw of geef zelfs de onderbouw toegang.


Leerlingen hebben een simpeler profiel dan andere gebruikers; zo hebben leerlingen geen e-mail adres nodig om een account te maken. Verder hoeven leerlingen geen contactgegevens in te vullen.

Aan de slag met leerlingen toegang geven

Bij het schrijven van groepsberichten kun je vervolgens kiezen of je het bericht ook naar de leerlingen wilt sturen.
Verder kun je natuurlijk ook persoonlijke berichten sturen naar leerlingen of gesprekken starten, je kunt leerlingen zelfs toestaan om dat ook met jou te doen.

Handleiding bericht sturen naar de leerlingen in mijn klas

Kijk de rechten in je groep goed na als je met leerlingen aan de slag gaat en bedenk hoe je wilt dat leerlingen kunnen communiceren binnen je school/klas. Mogen ze reageren op berichten? Mogen ze zelf een bericht sturen naar de klas, of naar jou als leerkracht? Bespreek de afspraken met elkaar en wijd er bijvoorbeeld een les aan op het gebied van mediawijsheid.


Inspiratie - wat kun je doen met leerlingen in de community?

Hieronder vind je een aantal voorbeelden waarvoor je Social Community met je leerlingen kunt gebruiken:

Educatief: Gebruik Social Schools voor mediawijsheidslessen

Geef leerlingen toegang op Social Schools en koppel hier lessen mediawijsheid aan. Bespreek bijvoorbeeld onderwerpen als “wat vul ik in in mijn profiel?” en “wat deel ik in met mijn klasgenootjes en wat niet?”


Praktisch: Deel Huiswerk of instructies met leerlingen en ouders

Deel berichten over huiswerk met leerlingen en hun ouders tegelijk; zo bespaar je tijd. Verrijk je berichten en maak ze nog duidelijker met bijlagen: voeg een video of youtube-link van je instructie toe, of voeg PDFs met instructiebladen toe. 
Geef de berichten een duidelijke titel huiswerk zodat ouders en leerlingen ze straks makkelijk terug kunnen vinden (binnenkort komt de zoekfunctie beschikbaar in Social Schools ;))

Praktisch: geef de leerlingenraad een plek op Social schools

Geef de leerlingenraad ook een plek op Social Schools om bijvoorbeeld berichten te delen over onderwerpen die worden besproken in de leerlingraad. Deel een bericht van de leerlingraad ook in de schoolgroep zodat ook andere leerkrachten en ouders/verzorgers een kijkje krijgen in de leerlingenraad

Leuk: laat leerlingen een leerlingjournaal delen op social schools

Maak een groepje aan en vraag regelmatig andere leerlingen om leerlingjournalist (of noem het bijvoorbeeld kidsreporter) te zijn. Vraag de leerlingjournalisten wekelijks om een artikel te schrijven; doe bijvoorbeeld een interview met de directeur of met de gymleerkracht. Leuk én informatief! Voeg een video van het interview toe om op een echt journaal te lijken.

Deel de berichten ook in de schoolgroep of publiceer ze op de schoolwebsite wanneer je de artikelen hebt goedgekeurd. Net een echte krant of journaal!

Leuk: zet een Zoektocht uit voor de leerlingen met social schools

Zet een zoektocht uit voor de leerlingen in of om de school en verstuur de instructies via (spoed)berichten. Spannend voor de leerlingen, en leuk voor jou als leerkracht. Vraag de leerlingen om oplossingen naar jou te sturen en geef nieuwe hints alleen als ze een goede oplossing hebben gevonden.

Heb je zelf ook nog ideeën? We horen het graag!

We zijn benieuwd hoe jullie Social Community gebruiken met jullie leerlingen. Deel je voorbeelden en inspireer ook andere scholen over hoe ze Social Community kunnen gebruiken met hun leerlingen.