Het onderwijs kent vele uitdagingen, maar eentje geeft veel directeuren extra kopzorgen: het oplopende personeelstekort. Een onderzoek van Centerdata wijst uit dat basisscholen 9.700 fulltimers tekortkomen. In plaats van uitsluitend te kijken naar het opvullen van tekorten, is het verstandig om te kijken naar personeelsbehoud. Door in te zetten op personeelsbehoud beperk je de gevolgen van personeelstekorten tot een minimum.

Waarom is het behoud van personeel zo cruciaal?

Ervaren docenten en medewerkers zijn van onschatbare waarde voor scholen, omdat ze niet alleen de kennis en ervaring hebben om effectief les te geven, maar ook omdat ze een stabiele basis vormen voor de schoolgemeenschap. Het vervangen van dat personeel is niet alleen kostbaar, maar kan ook leiden tot verstoringen in het onderwijsproces. Bovendien… waar vind je tegenwoordig nog nieuw personeel?! Het behouden van leerkrachten is dus van groot belang om de school draaiende te houden en de leerlingen het onderwijs te bieden waar zij recht op hebben.

Hoe draagt Social Schools bij aan personeelsbehoud?

Volgens het Arbeidsmarktplatform Primair Onderwijs is de bereidheid van leerkrachten om van baan te wisselen gestegen dankzij het lerarentekort: “het percentage docenten dat overstapt naar een andere school of bestuur is in de laatste vijf jaar verdubbeld nu veel scholen schreeuwen om personeel.”

Reden genoeg dus om in te zetten op personeelsbehoud. Een goede manier om dit te doen, is door te investeren in de ontwikkeling van je personeel. Daar kan de Social Schools Academie jou uitstekend bij helpen:

1. Laagdrempelige toegang tot Scholing: Met de Academie wordt al het scholingsaanbod op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Dit maakt het voor personeelsleden eenvoudig om de trainingen te vinden die aansluiten bij hun behoeften en interesses. Hierdoor voelen ze zich gesteund in hun professionele ontwikkeling en kunnen ze blijven groeien in hun functie.

2. Persoonlijke Leeromgeving: Elke medewerker heeft toegang tot een persoonlijke leeromgeving binnen de Academie. Dit stelt hen in staat om hun voortgang bij te houden, behaalde certificaten te bewaren en nieuwe leerdoelen te stellen. Dit bevordert een gevoel van eigenaarschap over hun professionele ontwikkeling.

3. Inzicht in Leerbehoeften: Via leervragen krijgen medewerkers inzicht in hun eigen leerbehoeften. Dit stelt scholen in staat om gericht scholingsaanbod te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van hun teamleden, wat de betrokkenheid en tevredenheid vergroot.

4. Verbinding en Netwerken: De Academie brengt gelijkgestemde collega's met elkaar in contact via leernetwerken. Dit biedt een waardevolle kans voor medewerkers om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en elkaar te ondersteunen in hun professionele groei.

In een tijd waarin het behouden van personeel essentieel is, biedt de Social Schools Academie een oplossing die niet alleen de ontwikkeling van personeelsleden stimuleert, maar ook bijdraagt aan hun tevredenheid en betrokkenheid.

Wil je weten hoe Social Schools nog meer samenwerking, betrokkenheid en professionalisering van het bestuur faciliteert?

 

Comment