De scholen zijn dicht. Kinderen zijn thuis. Wat kun je doen om te zorgen dat het onderwijs komende weken door blijft gaan? 

Hieronder vind je 10 adviezen.

Advies 1: Planning

Op zondag werd besloten de scholen te sluiten. Heb je dan op maandag alles al op orde, of neem je de tijd dit goed te regelen?

Ons advies is om komende week alles goed te regelen in plaats van nu iets opstarten wat je moet terugdraaien vanwege fouten. Ook ouders en kinderen moeten wennen aan deze situatie. Gebruik de komende 3 dagen om de situatie goed in kaart te brengen. Thuis vinden ze dan de rust en kunnen ze klaar zitten als jij communiceert dat je start met een goed pakket.

Communiceer een duidelijke planning naar de ouders.

Advies 2: Voor wie?

Elke leraar maakt voor de komende week voor zijn groep een pakket met lesmateriaal. Ons advies is om niet zomaar de methode klakkeloos over te nemen. Verwacht van ouders niet de benodigde didactische kennis. Je mist jouw uitleg, verdieping en verbreding. Laat de kinderen thuis daarom eens aan andere doelen werken. Heb je bijvoorbeeld gezien dat een groot aantal musea virtuele tours aanbieden? Bekijk ze hier.

Wil je meer leuke voorbeelden, kijk op www.mediaproof.nl/tipsvoorthuis.

Via het portfolio van Social Schools kan je kinderen makkelijk aan individuele- en groepsdoelen laten werken. Om jouw school te ondersteunen hebben wij het portfolio voor alle Social Schools gebruikers aangezet. Gezien de bijzondere situatie bieden wij het portfolio tot 1 juli 2020 kosteloos aan. Zo kun je op eenvoudige wijze contact houden met je kinderen. Lees hier hoe je aan de slag kan gaan met het portfolio.

Advies 3: Toegankelijkheid:

We kunnen er niet vanuit gaan dat elk kind thuis de mogelijkheid heeft tot internet via een eigen apparaat. Maak gebruik van het mailadres van de ouders om materiaal te delen of gebruik tip

Advies 4: Stel je school open

Stel je school open voor haal-en brengmomenten van materialen. Als het niet lukt om digitaal al je materiaal te verspreiden, maak kopie-materiaal en deel deze uit op voorgestelde openingstijden van jouw schoolgebouw.

Advies 5: Zorg voor een leuke introductie-video

Maak een video-logboek (vlog) en leg uit wat je verwacht van de leerling. Spreek ze letterlijk aan op hun verantwoordelijkheid. Maak je er dan ook een voor de ouders, zodat zij weten wat jij verwacht van hun kind?

Je kan deze videos direct uploaden in jouw groep in de School App, zo kunnen alle ouders en kinderen deze video bekijken. Heb je ook de kinderen al toegelaten op Social Schools, dan kan je deze video ook alleen sturen naar de kinderen via een groepsbericht. Wil je ook kinderen toegang geven op het platform? Bekijk hier hoe.

Meer weten over vloggen? Zie: www.bkonderwijsadvies.nl/vloglessen (wachtwoord: vlog)

Advies 6: Delen = vermenigvuldigen

Maak een afspraak met het team of zelfs met de stichting om alle materialen vanaf 1 digitale plek te verspreiden. Zo heb je ook wat aan elkaars inzet. Let bij het verspreiden wel op dat je niet zomaar alles mag delen (in het kader van auteursrecht). Gebruik bijvoorbeeld www.yurls.net om een overzicht te maken van alle lesmaterialen.

Advies 7: Kwaliteit

Kies je voor kwaliteit EN snelheid? Neem dan deze tip ter harte: Thuis met digitaal lesmateriaal aan de slag is voor jou, de ouders en het kind een heel andere ervaring dan in de klas met digitaal materiaal bezig te zijn. Hoe ga je de uitleg verzorgen? Neem je tijd om de materialen zo goed mogelijk klaar te zetten, maar neem ook genoegen met het welbekende 7-tje. De ouders en kinderen waarderen het al wat je doet.

Advies 8: Leraren die thuiswerken

Zorg voor een goed communicatiemiddel om onderling alles uit te wisselen wat er gebeurt. Bespreek duidelijk in het team welke informatie gedeeld wordt vanuit directie en wat jij als leraar doet. Laat ouders ook weten waar ze terecht kunnen als er iets is.

Advies 9: Ouders als informatiebron

Laat ouders meedenken. Zij kunnen ook leuke video’s maken over hun werk, hobby of interessante onderwerpen. Daarnaast hebben sommige ouders ook bevoegdheid om les te geven. Gebruik deze kwaliteit! Doe een oproep via de Community-app. Houd er wel rekening mee dat je veel reacties kunt krijgen.

Advies 10: AVG

In de top 10 AVG van Social Schools staat op 10: VERSPREID GEEN PERSOONSGEGEVENS VAN LEERLINGEN EN COLLEGA’S MEER VIA DE MAIL of WHATSAPP.

Ga niet onderling whatsappen. Gebruik de School App!

Veel succes de komende tijd. Wil je iemand die met je meedenkt? Neem contact op met Matthias Pos via de volgende link. Hij verbindt je door met onze onderwijsprofessionals.

1 Comment